Καλοκαίρι για πάντα

Φεύγει το καλοκαίρι και συνεχίζουμε για μήνες να σκεφτόμαστε όλες τις όμορφες στιγμές ανεμελιάς που απολαύσαμε στην άμμο. Γυρνάμε στη δουλειά μετά τις διακοπές και καταλήγουμε να ανεβάζουμε τον Ιανουάριο την πιο ωραία φωτογραφία μας στην παραλία με την ετικέτα #takemeback. Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος όμως να βιώνουμε ένα παρόμοιο συναίσθημα καθημερινά χωρίς να καταλήγουμε να διαιωνίζουμε την νοσταλγία του καλοκαιριού;

Ποιό είναι η μαγεία του καλοκαιριού; Ο καιρός δεν επηρεάζει αρνητικά την διάθεσή σου και απολαμβάνεις την κάθε δραστηριότητα θέτοντας σαν προτεραιότητα το να την ολοκληρώσεις για να χαλαρώσεις στον ήλιο μετά. Ακόμα, όμως, και αν δεν έχεις χρόνο να χαλαρώσεις στον ήλιο μετά και επιλέξεις να πιεις ένα ποτό με την παρέα σου, το μυαλό σου διακατέχεται από ένα ευχάριστο συναίσθημα. Άρα η υπόνοια ενός ευχάριστου ‘μετά’ σε προδιαθέτει να διεκπεραιώσεις ό,τι χρειάζεται με απόλυτη συγκέντρωση και συνεπώς σε εισάγει σε ένα είδος ροής που κάνει το χρόνο να περνάει χωρίς να το καταλάβεις. Η αλήθεια είναι ότι οι δραστηριότητές σου δεν έχουν αλλάξει. Αυτό που έχει προστεθεί, όμως, είναι η επιθυμία σου να γεμίσεις τη μέρα σου με όμορφες στιγμές. Έτσι χωρείς να το καταλαβαίνεις βιώνεις το νόημα της κάθε δραστηριότητας.

Σίγουρα έχεις δει πολλά inspirational quotes σχετικά με την ανάγκη του να βρεις το νόημα της ζωής, την έννοια του να είσαι παρούσα, να κάνεις πράγματα που σε ικανοποιούν, όπως και το να πηγαίνεις με την ροή. Αλλά όλα φαίνονται σαν τροφή για σκέψη που δεν έχουμε τον μηχανισμό να χωνέψουμε. Αν σου πω ότι υπάρχει μια φιλοσοφία που είναι εφαρμόσιμη; Η φιλοσοφία αυτή προέρχεται από την Ιαπωνία και ονομάζεται ikigai (= λόγος ύπαρξης)…εμείς θα το πούμε «νόημα».

Για να βρεις αυτό το νόημα, το επάγγελμά σου πρέπει να ικανοποιεί τα ακόλουθα:

α) τί αγαπάς;

β) τί χρειάζεται ο κόσμος;

γ) σε τί είσαι καλή;

δ) με τί μπορείς να βγάλεις χρήματα;

Αν λοιπόν η μόνη χρονική περίοδος που είσαι ανέμελη μέσα στην ημέρα είναι όταν σκρολάρεις στο instagram – τότε κάτι πάει λάθος. Το μαγικό του ikigai είναι ότι νιώθεις ότι είσαι σε ροή και ο χρόνος περνάει χωρίς να το καταλάβεις – το «flow» που έλεγε ο surfer…

Πριν λοιπόν παρατήσεις τα πάντα επειδή δεν σε καλύπτουν, βρες το ikigai σε ό,τι κάνεις με μικρές αλλαγές:

  1. Μην κοιτάς οποιαδήποτε οθόνη την πρώτη ώρα αφού ξυπνήσεις και μια ώρα πριν κοιμηθείς.

Φτιάξε το ρόφημα και το πρωινό σου, χαλάρωσε στον καναπέ σου και για λίγα λεπτά απόλαυσέ τα. Έπειτα, κάνε μια λίστα στο μυαλό σου με όλα τα πράγματα που θέλεις και μπορείς να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα, κάνε το ντουζ σου, ντύσου, χαμογέλα στον καθρέπτη και πήγαινε να ολοκληρώσεις τα πάντα στη λίστα σου.

  • Συγκεντρώσου

Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά κανένας δεν γίνεται να είναι αποτελεσματικός και ποιοτικός στην δουλειά του όταν κάνει πράγματα ταυτόχρονα. Οπότε πάρε τις δραστηριότητες στο to-do list μια-μια. Χρόνος φτιάχνεται. Χώρισε την κάθε δραστηριότητα σε 40-50λεπτα απόλυτης αφοσίωση και δώσε στον εαυτό σου 5λεπτα διαλείμματα. Συνέχισε μέχρι να την ολοκληρώσεις και μετά σβήσε τη πανηγυρικά από τη λίστα.

  • Απόλαυσε το φαγητό σου.

Όλες έχουμε περάσει περιόδους πίεσης, αλλά είναι τρομακτικό να τελειώνουμε το φαγητό μας και να θυμόμαστε τη γεύση του μόνο από την τελευταία μπουκιά που μπήκε στο στόμα μας. Πώς θα μπορέσουμε να επιλέξουμε το τι μας αρέσει, αν δεν ξέρουμε αν μας αρέσει αυτό που επιλέγουμε να καλύψει τις βιολογικές μας ανάγκες;

  • Νέες δραστηριότητες

Αν θέλεις να προσθέσεις μια δραστηριότητα που αγαπάς στο πρόγραμμά σου, φρόντισε να τη βάλεις κάποια ώρα που θα έχεις την πνευματική και τη σωματική δύναμη για να την απολαύσεις. Μην βάλεις γυμναστική αν δεν έχεις φάει όλη μέρα. Δεν φτιάχνεις σώμα έτσι. Και αν δεν λιποθυμήσεις, μετά θα δοκιμάσεις ό,τι υπάρχει στο σπίτι μέχρι να αποφασίσεις τι να φας μετά το session.

  • Μην αυτομαστιγώνεσαι

ΜΗΝ κρίνεις τον εαυτό σου για τις επιδόσεις σου σε νέες δραστηριότητες. Διάβασε ένα βιβλίο που σε ενδιαφέρει, ζωγράφισε, χόρεψε, τραγούδα. Αν σου αρέσει το τραγούδι και καταφέρεις να σπάσεις γυαλί με την φωνή σου, ψάξε στο google ποιο είναι το ρεκόρ Guinness για το σπάσιμο γυαλιών με τη φωνή. Μπορεί να καταλήξεις εκατομμυριούχος και να δοκιμάσεις επιτέλους αυτή την ήρεμη ζωή της εξοχής …μιας και μέχρι να σπάσεις το ρεκόρ, θα σου έχει κάνει έξωση ο σπιτονοικοκύρης. Οπότε ίσως να ήταν καλύτερο να αρχίσεις μαθήματα φωνητικής.

Η Φιλοσοφία του ikigai παρατηρήθηκε σύμφωνα με μελέτες να εφαρμόζεται πιο έντονα στην Okinawa, όπου ζουν και μερικοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους. Η διατροφή τους βέβαια είναι καλύτερη. Αλλά όσο και να ζήσεις, αν δεν κάνεις επιλογές που σε γεμίζουν θα καταλήξεις απλά να υπάρχεις για πολλά χρόνια.

Αν όλα αυτά τα έχεις ακούσει ξανά.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν δουλεύει.

     Μάλλον είναι καιρός να τα εφαρμόσεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s